



Užgavėnių šventė šiemet KOVO 1 d. O artėjant žiemos varymo šventei – Užgavėnėms reikia stipriai pasiruošti – prikept blynų, pridaryt mėsiškų ir riebių patiekalų, o svarbiausia apsirėdyti taip, kad žiema jau ir nedrįstų mūsų kiemuose pasirodyti.
Jei neturit kaukės žiemos gąsdinimui – nebėda!!!
Kviečiame į edukacinių užsiėmimo ciklo „Iš liaudies tradicijų“ edukaciją „Šokinėjo velnias – pasiraitęs kelnes“!!!
Laukiame Jūsų Vasario 23 d.






Per Užgavėnes tradiciškai dirbami tik lengvi darbai, gaminamas maistas bei sočiai valgoma, pramogaujama. Liaudyje sakoma, jeigu sunkiai per Užgavėnes dirbsi, tai „per visus metus nebus poilsio, nepabaigsi darbų”.
Žmonės ruošdavosi Užgavėnėms: rūpinosi kostiumais bei kaukėmis, iki šventės skubėdavo pabaigti sunkesnius ūkio darbus, išsikulti javus – sakydavo, jeigu patingėsi, pelės sukapos. Ypač daug nelaimių galinčios prisišaukti verpiančios moterys: kirmys mėsa, rūdimis apsitrauks linai, siūlai ir drobulės ir t. t. Užgavėnių dienai atėjus priešpiet gamino valgius, taisėsi drabužius, o popiet jau ir pati šventė bei linksmybės prasidėdavo. Anksčiau kai kuriuos net iš darbo anksčiau išleisdavo. Būta ir manančių, kad per Užgavėnes valgyti reikia 9 patiekalus.
Rūdiškių kultūros centro informacija